Ortopedi

KALÇA PROTEZİ AMELİYATI

KALÇA PROTEZİ AMELİYATI

İÇİNDEKİLER

•   Kalça protezi nedir?

•   Kalça protezi ameliyatı kimler için uygulanabilir?

•   Kalça protezi ameliyatında yaş sınırı var mıdır?

•   Kalça protezi ameliyatının avantajları nelerdir?

•   Kalça protezi ameliyatı riskleri nelerdir?

•   Kalça protezi ameliyatı nasıl yapılır?

•   Kalça protezi ömrü ne kadardır?

•   Kalça protezi ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?

•   Kalça protezi ameliyatında marka seçiminin önemi nedir?

•   Kalça protezi hangi malzemeden yapılmaktadır?


 

Kalça protezi nedir?

   Kalça protezi, kalça eklemi ileri düzeyde kireçlenmiş ve işlemini yerine getiremeyen bireylerde, kalça ekleminin görevini üstlenen, ameliyat ile yerine yerleştirilen, insan vücut yapısına uygun üretilmiş, metal bir implanttır.


   Bu protez sayesinde hastanın yaşam kalitesi ve günlük ihtiyaçlarını gidermesi kolaylaşır. Özellikle ağrılarında azalma, hareket kısıtlılığının ortadan kalkması ve bacaktaki kısalık sorununun çözümüne olanak sağlar.


Kalça protezi ameliyatı kimler için uygulanabilir?

   Kalça protezi ameliyatı eklemleri etkileyen bir çok hastalıkta, özellikle orta yaşın üstünde uygulanabilen bir operasyondur. Bu hastalıkları şu şekilde de sıralayabiliriz;

-    Romatizmal hastalıklar

-    Kireçlenme

-    Kalça çıkığı

-    Avasküler nekroz

-    İltihap sekelleri

-    İleri yaş kalça kırıkları

-    Tümörler


Kalça protezi ameliyatında yaş sınırı var mıdır?

   Genellikle orta yaş grubundan sonra yapılan kalça protezi ameliyatı için bir yaş sınırı yoktur. Fakat hastanın kemik gelişimini tamamlamış ve tamamlamak üzere olan her hasta operasyona girebilir. 60 yaş ve üstünde sıklıkla kalça protezi ameliyatı uygulanmaktadır.


Kalça protezi ameliyatının avantajları nelerdir?

   Kalça ekleminin görevini üstlenen kalça protezi, hastanın rahat hareket etmesini sağlayıp, eklem ağrılarını azaltarak, daha kaliteli bir yaşam sürmesine olanak sağlar. Bir zamanlar kendini kısıtlamak zorunda olup, ağrılı bir süreç geçiren hastaların, hayata geri dönmesinde çok büyük bir etki sağlamaktadır.


Kalça protezi ameliyatı riskleri nelerdir?

   Her operasyonda olduğu gibi, bu operasyonunda riskleri bulunmaktadır. Bu riskler operasyon sırasında ve operasyondan sonra olarak ikiye ayrılır.


Operasyon sırasında;

•   Damar - sinir yaralanmaları

•   Protezin yerine düzgün yerleştirilememesi


Operasyondan sonra;

•   Damarda pıhtı oluşumu

•   Enfeksiyon

•   Protezin gevşemesi


   Yukarıdaki maddeler başlıca risklerdir. Fakat geçtiğimiz yıllarda gelişen tıp dünyası ve ameliyat teknikleri sayesinde, riskler her geçen gün azalmakta ve operasyonlar daha rahat ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Operasyonun özellikle alanında profesyonel bir ortopedist tarafından gerçekleştirilmesi de, riski minimuma indiren en büyük etkendir.


Kalça protezi ameliyatı nasıl yapılır?

   Hastanın herhangi aktif bir enfeksiyonu olmadığından emin olunur ve kan örneği alınarak testleri yapılır. Daha sonrasında anestezi uzmanına da danışılarak, ameliyata hiçbir engel olmadığına dair onaylar da alındıktan sonra hastanın bir gün öncesinden hastaneye yatışı yapılır.

   Ameliyat, genel anestezi veya spinal anestezi (belden aşağı uyuşturma) yapılarak gerçekleştirilebilir. Kalçada 10-20 cm’lik bir cilt kesisi açılarak, hasarlı kemikler çıkarılır. Çıkarılan hasarlı kemiğin - eklemin yerine protez konur. Daha sonra sırası ile; kapsül, fasya, kas, cilt altı dokular ve cilt dikilerek ameliyat olan bölge kapatılır.

   Ameliyattan yaklaşık 4-5 saat sonra hasta ağızdan normal beslenmeye başlayabilir. Ameliyattan sonraki gün hastalar yürüteç ile yürütülmeye başlanır.


Kalça protezi ömrü ne kadardır?

   Kullanılan materyallerin de zamanla geliştirilmesi ile, protezlerin ömrü uzamıştır. Protezlerde, sürtünmeyi minimuma indirecek yüze kaplamalarının kullanılması neticesinde, kalça protezinin ömrü yaklaşık 20 ila 25 yıl civarıdır.


Kalça protezi ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?

   Her ameliyattan sonra olduğu gibi dikkat edilmesi gereken bir kaç husus vardır. Özellikle spesifik olarak protez ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken bazın noktaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;


  • Ameliyattan sonraki 8 haftalık süreçte bacak bacak üstüne atılmaması gerekir.
  • Oturur pozisyonda yere doğru eğilmemek gerekir.
  • Protezlerin bir ömrü olduğu için, düşme, çarpma gibi durumlara dikkat edilmelidir.
  • Ameliyattan 4 hafta sonra hafif egzersizlere başlanabilir.
  • Ağır egzersizler için doktor onayı ve belirlediği sınırlara dikkat edilmelidir.


Kalça protezi ameliyatında marka seçiminin önemi nedir?

   Operasyonda kullanılan protezin yapıldığı materyal ve kalitesi, bir çok açıdan yüksek önem taşır. Kullanılan protezin markası, protezin ömrünü ve ilerde yaşanabilecek gevşeme riskini büyük oranda etkiler.

   Kısacası, kullanılan protez ne kadar iyi bir marka olursa, o kadar kaliteli ve bir o kadar da uzun ömürlü olur.


Kalça protezi hangi malzemeden yapılmaktadır?

   Kobalt, krom veya titanyumdan ana parçalar yapılarak, eklemleştiği yerde  plastik, metal veya seramik parçalardan oluşur.

   Malzeme seçimi, sürtünmeyi minimuma düşürecek şekilde yapılır. Bu sayede protezin ömrü uzayarak, hastaya daha kaliteli bir yaşam sunulur. 

Not : Bu metin bilgilendirme maksatlı olup; sağlık durumunuzla ilgili hekiminizin tavsiyelerini dikkate alınız..