Üroloji

PROSTAT KANSERİ

PROSTAT KANSERİ

İÇİNDEKİLER

  1. Prostat kanseri nedir?
  2. Prostat kanseri belirtileri nelerdir?
  3. Prostat kanseri risk faktörleri nelerdir?
  4. Prostat kanseri tanısı nasıl konur?
  5. Prostat kanseri nasıl tedavi edilir?


Prostat kanseri nedir?

Prostat, erkek üreme sistemindeki bir bezdir. Bu bezin hücrelerinde oluşan bir anormallik sonucu, kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile kötü huylu tümöral oluşumlar meydana gelir. Bu duruma, prostat kanseri deriz. 

Erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Genellikle 65 yaş üzeri erkeklerde görülür. İlk başlarda bir belirti vermediği için, 40 yaşında sonra her erkeğin yıllık olarak prostat muayenesini ve kan testlerini yaptırması gerekir.

Prostat kanseri çok yavaş ve sinsice ilerler. Ayrıca agresif bir yapı göstererek diğer organlara sıçrayabilir.


Prostat kanseri belirtileri nelerdir?

Sinsi ilerleyen bir hastalık olduğu için, ilk başlarda kendini hissettirmez. Bu nedenle belirtiler kendini ilerlemeye başladığında yavaş yavaş gösterir. Erken teşhis büyük önem taşıdığı için, 40 yaşından sonra rutin senelik kontrol önerilir.

Belli bir evreden sonra sık görülen belirtileri aşağıdaki gibi sıralarız:

  • İdrar yaparken zorlanma ve/veya yapamama
  • Damla damla, kesintilin idrar yapma
  • Sık idrara çıkma
  • Boşalma sırasında ağrı
  • İdrarda ya da menide kan görülmesi
  • Ereksiyon sırasında zorlanma
  • Kilo kaybı

Bu belirtiler prostat kanserinin belirtileri olabileceği gibi, aynı zamanda daha küçük sorunların belirtileri de olabilir. Bu nedenle bu belirtileri gösteren bireylerin bir uzman doktora danışarak muayene olup tahlil vermesi, sağlıklı ve doğru bir sonuca varmak içi en mantıklı yoldur.

Özellikle erken teşhis büyük bir önem taşır. Bu nedenle belirtilerin takip edilmesi, ileride yaşanacak olana sorunların önüne geçmek için önemlidir.


Prostat kanseri risk faktörleri nelerdir?

Prostat kanserinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat bazı faktörlerin riski artırdığı görülür. 

Bu risk faktörlerini aşağıdaki gibi sıralarız;

  • Genetik ve kalıtsal faktörler
  • Çevresel faktörler
  • İleri yaş ( >65 yaş )        
  • Etnik köken
  • Beslenme
  • Aile öyküsü
  • Sigara kullanımı


Prostat kanseri tanısı nasıl konur?

Belirti gösteren bireylerde, öncelikle fiziksel muayene yapılır. PSA kan testi ve makattan parmakla muayene sonucuna göre gerekli görülürse, emin olmak için biyopsi talep edilir. Yapılan biyopside, eğer dokuda kanserli hücreler varsa tespit edilerek teşhis konur.

Bir diğer tanı yöntemi ise transrektal ultrasonografi’dir. Bu yöntemde ses dalga frekansları kullanılır. Bilgisayar, ekoları kullanarak anormal bölgeleri resmeder. Bu sayede teşhis koyabiliriz. 


Prostat kanseri nasıl tedavi edilir?

Her hastaya farklı bir tedavi profili çizilir. Bu tedavi profilleri, hastaların sağlık durumuna, yaşına, kanserin evresine, büyüklüğüne ve yayılma hızına göre değişiklik gösterir. 

Prostat kanseri’nin erken bir evrede teşhis edildiği durumlarda hemen tedavi yerine, hasta düzenli takibe alınır. Takip sürecinde hastanın ihtiyacı olan takviyeler ve tedaviler zamanla uygulanır. 

Erken evrelerde, laparoskopik cerrahi yöntemi ve radyasyon tedavisi de çok tercih edilen tedavi yöntemlerindendir.

Erken teşhis hayat kurtarır. Ne kadar sinsice ilerleyen bir kanser olsa da, belirtiler doğrultusunda vakit kaybetmeden uzman bir doktora danışarak teşhis konması, ileride olabilecek her türlü sorunun ve komplikasyonların önüne geçebilmek için çok önemlidir.

Not : Bu metin bilgilendirme maksatlı olup; sağlık durumunuzla ilgili hekiminizin tavsiyelerini dikkate alınız..