Ortopedi

SKOLYOZ

SKOLYOZ

İÇİNDEKİLER

Skolyoz nedir?

Skolyoz nedenleri nelerdir?

Skolyoz belirtileri nelerdir?

Skolyoz önlenebilir mi? Nasıl?

Skolyoz hastaları nelere dikkat etmeli?

Skolyoz tanısı nasıl konur?

Skolyoz tedavisi nasıl olur?


Skolyoz nedir?

  Diğer adı omurga eğriliği olan skolyoz, adından da anlaşılacağı gibi, omurganın bel ve göğüs bölgelerinden eğri olmasıdır. Bu eğrilikler zamanla ilerler. Hastanın ne kadar bir eğriliği olduğunu belirtmek için derecelendirme yapılır. 

  Her yaş grubunda görebildiğimiz skolyoz, hem doğumda, hem de sonradan oluşur. Özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarını gözlemlemesi ve yürüyüşte, omuz ve kalçada herhangi bir anormallik durumunda bir ortopedi uzmanına başvurması gerekir.


Skolyoz nedenleri nelerdir?

  Çevresel yani dış veya fizyolojik ve genetik etkenler skolyoza neden olabilir. Fakat nedeni henüz net olarak bilinmemektedir. Neden olarak gösterebileceğimiz faktörleri aşağıdaki gibi sıralarız;

  • D vitamini eksikliği
  • Hormonal unsurlar
  • Genetik yatkınlık
  • Omurgaya asimetrik olarak binen yük
  • Sağlıklı beslenmek
  • Bağ dokusu anomalileri


Skolyoz belirtileri nelerdir?

  Belirtiler küçük derecelerde ne kadar kendini göstermese de, derecesi arttıkça kendini belli eder. Bu nedenle belirti görmeye başladığımızda bir ortopedi uzmanına giderek, gerekli tedavilerin uygulanması en doğru karardır. 

  Kendini gösteren belirtileri aşağıdaki gibi sıralarız;

  •   Vücut simetrisinde bozukluk
  •   Yürümede dengesizlik
  •   Omuzlardan birinin daha yukarıda olması
  •   Omurganın esneklik kapasitesinde azalma
  •   Nefes darlığı
  •   Dik durmada zorluk
  •   Omuz ve kalçada asimetri
  •   Arkadan bakınca omurganın orta hattan kayması


Skolyoz önlenebilir mi? Nasıl?

  Skolyoz tam olarak nedeni bilinmeyen ve genetik yatkınlık olabileceği düşüncesinden dolayı, önlenemez. 

  Aile öyküsünde skolyoz olmayan biri için; duruş bozukluğunu düzeltmek, sırt ve karın kasların egzersizler ile aktif ve güçlü tutmak, yanlış pozisyonda yük taşımaktan kaçınmak, alınabilecek başlıca önlemler arasındadır.


Skolyoz hastaları nelere dikkat etmeli?

  Skolyoz hastalarının egzersiz yapmaları tedavi ile birlikte önerilir. Fakat ağır egzersizlerden kaçınmalıdırlar. Kendi ağırlıklarını kullanarak, sırt ve karın kaslarını güçlendirip, omurgayı desteklemeye odaklı egzersizler yapmak zorundadırlar. Özellikle yoga, yüzme ve pilates gibi egzersizler en çok önerilenlerdir.

  Skolyoz hastalarının günlük hayatlarında birçok değişiklik yapması gerekir. Uzun süre masa başında çalışmaktan kaçınmak, bel ve sırt ağrılarında artış olmaması için yüzüstü yatmamak, uyurken fazla sayıda yastık kullanarak destekli uyumak gibi değişiklikler yapılmalıdır.


Skolyoz tanısı nasıl konur?

  Yapılan fiziksel muayene ,görüntüleme yöntemleri ve bulgular sayesinde hastaya teşhis konur. Görüntüleme yöntemi ile skolyoz’un derecesi belirlenir ve ona göre bir tedavi planı çizilir.

  Yapılan erken teşhisler, tedavinin başarı oranını artırarak hastaların iyileşme oranını etkiler. Bu nedenle belirtileri fark eden bireylerin en kısa sürede bir ortopedi uzmanına giderek muayene olması çok önemlidir.


Skolyoz tedavisi nasıl olur?

  Skolyoz tedavisi kişiye özel olarak planlanır. O yüzden kişinin yaşı, skolyoz derecesi, eğriliğin bulunduğu bölge, hastanın tedavi planında değişikliklere neden olur.

  Uygulanan tedaviler ;

  • Gözlem,
  • Korse tedavisi,
  • Fizik tedavi, ve
  • Cerrahi operasyondur.

  20 derecenin altında seyreden skolyoz hastalarında gözlem tercih edilir. Zamanla hastanın skolyozundaki değişimi bu sayede gözlemlenir. 

  Fizik tedavi ve cerrahi operasyon ise, yetişkin ve çok şiddetli, derecesi yüksek olan hastalara uygulanan tedavilerdir. 

  Küçük yaştaki çocuklar ve bebeklerde ise omurga eğriliğini kontrol altına alabilmek için korse tedavisi uygulanır. Özellikle 20 ila 40 derece ardındaki orta derece skolyoz tedavisinde çok etkili bir yöntemdir.

  40 derece veya üzerindeki skolyoz vakalarında cerrahi tedavi uygulanır. Skolyoz cerrahisi, omurganın düzeltilmesini /sabitlenmesini amaçlar ve tam düzelme büyük oranda sağlanır. Hastanemizde skolyoz tedavisinde cerrahi işlemler dahil olmak üzere bütün tedavi yöntemleri aktif olarak uygulanmaktadır. Skolyoz tedavisinde kullanılan cerrahi işlemlerden bazıları şunlardır:

Spinal Füzyon: Bu işlem, omurganın eğri kısmını düzeltmek ve sabitlemek için kullanılır. Cerrah, omur kemiklerini birleştirir ve bu bölgeleri sabitlemek için vidalar, çubuklar veya diğer implantlar kullanabilir. Bu, omurganın doğru hizalanmasını ve eğriliğin ilerlemesini engellemeyi amaçlar.

Osteotomi: Omurga kemiklerinin kesilmesini ve yeniden hizalanmasını içeren bir işlemdir. Bu, omurga eğriliğini düzeltmeye yardımcı olabilir. Cerrah, omur kemiklerini keser, düzeltilir ve ardından vidalar veya diğer implantlar kullanarak sabitler.

Deformite Düzeltme: Skolyozun ciddiyetine bağlı olarak, cerrah, omur kemiklerini düzeltmek için farklı teknikler kullanabilir. Bu teknikler, deformiteyi düzeltmek ve omurgayı daha düzgün hale getirmek için kullanılır.

Kifoz Düzeltme: Skolyoz ile birlikte sıklıkla kifoz (omurga yuvarlanması) da bulunur. Cerrahi işlem sırasında, kifozu düzeltmek de amaçlanabilir.


 

Not : Bu metin bilgilendirme maksatlı olup; sağlık durumunuzla ilgili hekiminizin tavsiyelerini dikkate alınız..