Tüp Bebek Nedir?

Tüp Bebek, doğal fiziksel şartlarda gebeliğe ulaşamayan çiftlerin yumurtalık ve spermlerinin insan vücuduna yakın laboratuvar ortamında uzman müdahalesi ile bir araya getirilmesi ve yumurtanın döllenmesinin sağlanması işlemidir.
Bu uygulamada annenin kendisine ait yumurtası ve babanın kendi spermi doğal halleriyle döllenmeye dahil edildiğinden tüp bebek yöntemi son derece doğal bir yumurtlama şeklidir. Eskiden çiftler uygulama sırasında üreme hücrelerinin doğal yapılarında değişiklik olduğuna inandıklarından bu uygulamaya soğuk bakmaktaydı. Ancak zaman içerisinde bu yanlış bilgi ve inancın değiştirilmesiyle en çok tercih edilen ve son derece başarılı sonuçlar veren bir üreme yöntemine dönüştü.

Bu yöntemde anne adayının normal şartlar altında yeterli olgunluğa ulaşamayan yumurtaları çeşitli uyarıcı ilaçlar yardımıyla uyarılır ve olgunlaşmaları sağlanır. Babanınsa normal şartlar altında dölleyebilme yeteneğine sahip olmayan sperm hücreleri çeşitli kimyasal yıkama yöntemleriyle artırılıp hareketlendirilerek dölleyebilme yeteneği kazanması sağlanır ve böylece gebeliği sağlayacak olan fiziksel ve kimyasal şartlar sağlanmış olur. Burada tek yumurta içine tek sperm yerleştirilerek işlem yapılır. Daha sonra vücut dışında bir araya getirilen yumurta ve sperm hücreleri bir süre bekletilerek ya da direkt mikroenjeksiyon yöntemiyle döllendirilerek embriyo oluşumu sağlanır. Daha sonra bu embriyolardan normal olanlar bir katater yardımıyla anne rahmine yerleştirilir ve gebeliğin doğal bir şekilde gelişimi ve kontrolü yapılır.

Tüp Bebek nasıl yapılır?

İlk olarak çiftin kısırlık sorunları tespit edilmelidir. Bunun için ise gerekli araştırma ve muayeneler yapılmaktadır. Genel olarak, “yumurtalık rezervi” nin bazı testlere tabii tutulması sayesinde, kadının yumurtalık rezervleri değerlendirilmektedir. Bu amaçla 3. gün FSH ve AMH kan testlerini ve antral folikül sayılarını kullanılabilir. Bu testler, yumurtalıkların ilaçlara ne kadar iyi cevap vereceğini tahmin etmeye yardımcı olmaktadır.
Anne adayının yumurtalıkları uyarıldığında gelişen folikül sayısı, yumurta alımında (aspirasyon veya alım) elde ettiğimiz yumurta sayısı ile ilişkilidir. Alınan yumurta sayısı, IVF başarı oranları ile korelasyon gösterir. Kadın, yumurtalıklarda birden fazla follikül geliştirmek için enjekte edilen ilaçlarla uyarılır. Her folikül mikroskopik bir yumurta içerir.

Bu enjeksiyonlar yaklaşık 8-10 günlük folikül ve yumurta büyümesini ve gelişimini harekete geçirmeye devam eder. Yumurtalıklardaki folliküllerin (yumurta içeren yapılar) gelişimini izlemek için her 1-3 günde bir kan ve ultrason testi yapılır. Yumurta geliştirme işlemine devam edebilmek için olgunlaşmış en az 3 folikül elde edilmelidir. Normal bir FSH ve normal antral folikül sayısı olan 40’ın altındaki kadınların yaklaşık% 90-95’i en azından bu minimum sayıda follikül geliştirecektir. Eğer bu çok sayıda olgun follikül stimülasyon sürecinden elde edilemiyorsa, döngüyü “iptal eder” (tüp bebek tedavisi iptal edilir). İptal etme kriterleri IVF merkezleri arasında değişebilir.

Kadının foliküllerinin yeterli bir miktarı olgunlaştığında, yumurtaları folliküllerden çıkarmak için transvaginal ultrason kılavuzluğunda bir yumurta alma (yumurta aspirasyonu) işlemi yapılır. Yumurtalar daha sonra eşinin spermiyle laboratuarda döllenir. Sperm (veya yumurta) kalitesizse, döllenmeye yardımcı olmak için ICSI prosedürü kullanılabilir.